Diagnose

In de diagnose van de ziekte van Hashimoto, moet een arts de symptomen en klachten zoals vaak gezien in hypothyreo´die beoordelen, onderzoekt hij de nek, en neemt een gedetailleerde geschiedenis van de familieleden. Bloedonderzoek is uiterst nuttig bij de diagnose van de ziekte van Hashimoto. Het bloedonderzoek kijkt naar de schildklierfunctie in het algemeen. Bij hypothyro´die, worden een hoge TSH en laag schildklierhormoon verwacht.

Als hypothyreo´die aanwezig is kunnen de bloedspiegels van schildklierhormonen te laag worden. Echter in het beginstadium van hypothyro´die kunnen de schildklierhormonen (T3 en T4) normale bloedwaarden hebben. Daarom is het belangrijkste middel om van hyperthyro´die de meting van de TSH (schildklier stimulerend hormoon) te kunnen doen. TSH wordt afgescheiden door de hypofyse. Wanneer een daling van het schildklierhormoon optreedt, reageert de hypofyse door meer TSH aan te maken en het bloed-TSH stijgt in een poging om de produktie van schildklierhormoon te verhogen. Deze toename in TSH kan soms maanden of jaren aan de daling van de schildklierhormonenvoorafgaan.

Daling van schildklierhormoon kan ook te wijten zijn aan andere ziektes van de schildklier of van de hypofyse (secundaire hypoythyreoidie) of de hypothalamus (tertiaire hypothyreoidie). Het vaststellen van enkel een laag schildklierhormoongehalte in het bloed is daarom geen definitieve diagnose van Hashimoto.

Een combinatie van de klinische voorgeschiedenis van de patiŰnt, antilichaam screening en een schildklier scan kan helpen bij het vaststellen van het precieze onderliggende schildklier probleem en schept duidelijkheid. Als een hypofyse of hypothalamus oorzaak wordt vermoed, kan een MRI van de hersenen en andere studies worden gerechtvaardigd.

Men kan ook antilichamen (anti-schildklier peroxidase antistoffen) bepalen in het bloed om te helpen bij de diagnose van Hashimoto.

Als de klier groter is dan normaal of er symptomen van vernauwde slokdarm, kan een echo worden uitgevoerd om te zien of de schildklier de slokdarm of de luchtpijp wegdrukt.