De ziekte van Hashimoto

hashimoto
Dr. Hashimoto

De ziekte van Hashimoto, hashimoto-thyroiditis of chronische lymfocytaire thyroiditis is een ziekte waarbij de schildklier te traag of niet werkt waardoor ze te weinig of geen schildklierhormoon aan maakt. De ziekte werd voor het eerst beschreven in 1912 door de in Duitsland werkzame Japanse arts Hakaru Hashimoto (1881-1934).

De schildklier die zich in de hals bevindt, maakt schildklierhormonen aan en geeft deze af in het bloed waar ze naar de cellen en organen worden gevoerd. Schildklierhormonen hebben een functie in het regelen van de celstofwisseling.

Hashimoto is een auto-immuunziekte, wat betekend dat het afweersysteem de eigen lichaamseigen cellen aanvalt. Indien een persoon de ziekte van Hashimoto heeft worden de schildkliercellen aangevallen, deze cellen gaan stuk waardoor de schildklier steeds langzamer gaat werken en worden er minder schildklierhormoon aangemaakt. Omdat dit proces langzaam verloopt, zijn de klachten ook minder snel merkbaar.

Bij vrouwen (voornamelijk tussen 30-50 jaar) komt de ziekte vaker voor dan bij mannen.

We behandelen de volgende onderwerpen:

 • Hashimoto
  De ziekte van Hashimoto is een autoimmune ontsteking van de schildklier waardoor die geen schildklierhormoon meer aanmaakt.
 • Schildklier
  De schildklier produceert het hormoon thyroxine dat levensnoodzakelijk is. De functie van de schildklier is het regelen van de snelheid van de stofwisseling.
 • Oorzaak
  De oorzaak van de ziekte van Hashimoto is een auto-immuun reactie van de lichaamsafweercellen tegen het eigen schildklierweefsel. De reden van deze reactie is niet bekend.
 • Symptomen
  De symptomen van Hashimoto zijn vermoeidheid, depressie, lusteloosheid, gewichtstoename, droge huid en vochtophoping.
 • Diagnose
  De diagnose van Hashimoto wordt gesteld aan de hand van de symptomen en bepaling van het schildklierhormoon in het bloed.
 • Behandeling
  Er is geen genezende behandeling voor de ziekte van Hashimoto, maar door schildklierhormoon toe te dienen kunnen de symptomen volledig hersteld worden.