Oorzaak

De ziekte van Hashimoto wordt veroorzaakt door een ontsteking van de schildklier. Het is een auto-immuunziekte, wat betekent dat de eigen lichaamsafweer onterecht de schildklier aanvalt - alsof het vreemd weefsel is. De onderliggende oorzaak van het auto-immuun proces is nog onbekend.

Door de auto-immune reactie ontstaat een ontsteking en worden de schildkliercellen vernietigd. Dit leidt tot een verminderde aanmaak van schildklierhormonen. Omdat dit proces langzaam verloopt, zijn de klachten ook minder snel merkbaar.

Vooralsnog is het niet duidelijk waarom het afweersysteem zich tegen de schildklieren richt. Bij personen met andere auto-immuunziekten en specifieke erfelijke aanleg kan de ziekte vaker voorkomen. Bij vrouwen (voornamelijk tussen 30-50 jaar) komt de ziekte ook vaker voor dan bij mannen.

De ziekte van Hashimoto neigt te ontstaan in bepaalde families, en wordt geassocieerd met andere auto-immuunziekten zoals type 1 diabetes en coeliakie.

De ziekte van Hashimoto komt 5-10 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal begint de ziekte op volwassen leeftijd.

Bloed afgenomen van patiŽnten met de ziekte van Hashimoto onthult een verhoogd aantal antilichamen tegen het enzym schildklier peroxidase, een enzym (eiwit) dat wordt gevonden in de schildklier. Als gevolg van de antistoffen interactie met het enzym, ontsteking ontwikkelt in de schildklier, wordt de schildklier vernietigd, en de patiŽnt blijft uiteindelijk hypothyroÔdie (te weinig schildklierhormoon).