Schildklier

De schildklier is een vlindervormig, hormonenproducerend orgaan dat vooraan in de hals ligt, net onder het strottenhoofd.

De schildklier produceert schildklierhormonen. Deze hormonen hebben een functie in het regelen van de snelheid van de stofwisseling. Als de schildklierhormonen T3 en T4 (thyroxine) in de bloedbaan worden afgescheiden door de schildklier, worden ze naar de cellen van het lichaam getransporteerd. Onder invloed van deze hormonen gaan de lichaamscellen meer energie verbruiken om eiwitten aan te maken. Ze verhogen dus het metabolisme (de stofwisseling).

schildklier cascase

De schildklier weet wanneer er meer of minder hormonen moeten aangemaakt worden door een signaal dat ze krijgt van de hypofyse, een hormoonproducerend orgaantje in de hersenen. De hypofyse ontvangt zelf een signaal van de hypothalamus in de hersenen. Indien er nood is aan een hoger metabolisme produceert de hypothalamus het hormoon TRH. Dit hormoon zet de hypofyse ertoe aan TSH te stimuleren. Het TSH zet op zijn beurt de schildklier ertoe aan extra schildklierhormonen te produceren, wat dus leidt tot een verhoging van het metabolisme.

Onder invloed van het schildklierhormoon zal de hypothalamus minder TRH gaan produceren. De schildklier stuurt dus als het ware een bericht terug naar de hypothalamus om te melden dat de boodschap ontvangen werd.